LK behoedt team voor recordnederlaag

VAN ZIJDENDRAAD NAAR ROBUSTE KABEL

RODE LANTAARN VOOR TAAI STRIJDENDE AMSTERDAMSE

HOLE IN ONE OP 17-DE KOMT NET TE LAAT

1 Mei 2015, wederom een ideaal golfplaatje: zon, nauwelijks wind, dit keer met als decor de klassieke baan van de Dommel en als tegenstander de hongerige mannen van Landkampioen Houtrak.Daarnaast -eigenlijk van veel groter belang-de match Noordwijkse-Amsterdamse. Kort en iets versimpeld samengevat zou een overwinning van 020 zo maar degradatie van de Senior Lions kunnen betekenen.

Onze drie greensomes leverden nul punten op. Weliswaar viel bij zowel Chris en Henny als bij Rob en Hans de beslissing pas op de laatste green, maar nul is nul. Voor de volledigheid van de geschiedschrijving dient hier nog de double-touch-putt van LK op de zevende gememoreerd te worden, waardoor een zeker punt ons door de vingers gleed.

Lunch derhalve 0-6, terwijl bij de andere partij 3-3 op het bord stond: de Amsterdamse had in de middagsessie dus nog 7 puntjes nodig voor lijfsbehoud. 

Het verhaal van de singles was vrij identiek aan dat van de ochtend. Chris, Henny en Imbert verliezen op 17, Jilles zelfs op 18. Alleen Rob zat wat eerder aan het bier. Rest nog het verhaal van LK: aanvankelijk knaagde de gemiste putt van de ochtend en de zorgen om het resultaat van de Amsterdamse nog wat aan het brein: 3 down na 5, daarna echter een recovery, nog 1 down na 10 om vervolgens de resterende holes één onder de baan te spelen. Resultaat 3&2 winst, een hatelijke 0-18 uitslag afgewend, waardoor de 1-17 van 30 maart 2012 tegen Olympus niet uit de recordboeken verdwijnt.

En toen begon het wachten. De Noordwijkse en Amsterdamse hadden we bij lunch met 3-3 achtergelaten. Wat geschiedde nadien? Eerste drie singles duidelijke verschillen: 5&3 en 6&4 winst voor Noordwijk en 4&3 voor Amsterdam, tussenstand derhalve 7-5. Vervolgens een a.s. en een Amsterdamse winstpartij ! Kortom 8-8 op het scorebord. Het laatste paar liet héél lang op zich wachten: Hans Volker namens de duinbewoners en Rob Assman namens de hoofdstedelijken streden hun strijd op het scherpst van de snede. Eénmaal in zicht op 15 bleek Hans 2 up te staan. Rob moest dus drie holes winnen voor de winst en we kennen hem als een uiterst taaie strijder. Ook dit keer bewees hij dat weer eens: op de prachtige par-3 zeventiende vandaag 170 meter lang, met zijn rododendrons en prachtig gelegen ven een Augusta-achtige uitstraling, perste Rob er een geweldige Hole-in-one uit, daarmee zijn achterstand terug brengende naar 1 down.

De attente lezer heeft inmiddels al lang door dat het na hole 16 dus dormie twee stond, waarmee de SENIOR LIONS om 19.07 uur verzekerd waren van continuatie van het hoofdklasseschap. Een prestatie van formaat, waarmee de Leeuwen andermaal vriend en vijand verbaasden.

Relaxende Senior Lions kort na het binnenhalen van het alles beslissende competitiepunt in de wedstrijd op Houtrak tegen de Amsterdamse.  (foto W.G.de Voogt)

Het werd een lange avond in een geweldige ambiance: terras in de zon, omgeven door eeuwenoude bomen, geen treinen, auto's of vliegtuigen, aangename verhalen, klassiek clubhuis, champagne en Vlaamse asperges. Afscheid van Bauke Bult (onderscheiden met de gouden NGF-speld en een Utrechtse Dom), afscheid van de Amsterdamse (onderscheiden met de Rode Lantaarn) en felicitaties voor de Houtrak, beloond met een Dom en zes kleine dommetjes.

Eind van weer gedenkwaardig seizoen. De voorraad superlatieven is weer op. Vandaar slechts dit: HET WAS WEER HEEL MOOI !!  

Tenslotte voor de liefhebbers de eindstand:

POULE STAND - P1
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Houtrak 1 4 8 4 0 0 56 16  
2 De Dommel 1 4 6 3 0 1 35 37  
3 Noordwijkse 1 4 4 2 0 2 37 35  
4 Amelisweerd 1 4 2 1 0 3 24 48  
5 Amsterdamse 1 4 0 0 0 4 28 44  
 
 

 

 

Kleinste verlies van dit seizoen

De Dommel toont zich sterker

Noordwijkse terecht mooiste baan van Nederland

HOUTRAK VIERT POULEWINST ZEER INGETOGEN

Welk een tractatie: door de bloeiende tulpenvelden vol met toeristen uit de hele wereld op een zonovergoten, genoeglijk warme, vrijwel windstille dag op weg naar de Noordwijkse, waar slechts het getjilp van de vogels de stilte doorbreekt, met in de duinen zichtbare reeën. Je zou bijna vergeten wat het doel van de reis was: keiharde competitiestrijd, dit keer tegen de mannen van de Dommel.

Zoals altijd was de inzet van de wedstrijd duidelijk: zo ver mogelijk van de onderste plaats zien te geraken en zoveel mogelijk aansluiting houden bij de koploper. Schone taak voor de lezer om uit te maken welke van deze doelstellingen het best gehaald is. Bij lunch was de stand 2-4 voor onze tegenstander, alleen het duo Versteegh/Jenken wist met 2&1 twee punten binnen te halen. Ook niet onbelangrijk: bij de andere partij tussen Houtrak en Amsterdam stond er 3-3 op het scorebord. Voor zover niet in uw hoofd, scroll even naar beneden voor de stand aan het begin van de dag...

Dan de singles. Bovenin weinig te vieren. Chris (tijdens het voorspelen nog een eagle op de par-5 veertiende) verliest na een heftige strijd met 1&2 van Henk Jansen, Henny met 2&4 van de op de golfbaan geboren Vic Swane en Imbert om 19.12 uur op de 18e met 1 down van Frank Liem.

Ruim daarvoor hadden Rob -klinkende zege met 6&5- en Jilles met 4&3 reeds vier hele punten binnen weten te halen. Nog ruimer daarvoor had Hans ("1x matchplaykampioen hcp cat. 18-36 Amelisweerd en één hole in one) met 7&8 al diep moeten buigen voor de oude meester Bauke Bult ("12xstrokeplaykampioen van Nederland, 9x matchplaykampioen en acht holes-in-one").

Alles bij elkaar optellende komt u dus tot 12-6 in het voordeel van de Dommel, met zoals altijd het gevoel dat er meer in gezeten had. Inmiddels wist Houtrak elders in de duinen de Amsterdamse toch klein te krijgen met 13-5, resulterende in onderstaande stand:

POULE STAND - P1
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Houtrak 1 3 6 3 0 0 40 14  
2 De Dommel 1 4 6 3 0 1 35 37  
3 Noordwijkse 1 3 2 1 0 2 27 27  
4 Amelisweerd 1 3 2 1 0 2 22 32  
5 Amsterdamse 1 3 0 0 0 3 20 34
 

Houtrak dus onbereikbaar, wellicht gaan ze dat volgende week vieren, of zijn de mannen pas echt blij als ze het landskampioenschaop hebben geprolongeerd. Neemt niet weg dat ze het volgende week tegen ons zullen moeten opnemen, terwijl de andere match Noordwijkse-Amsterdamse door ons ook met veel belangstelling zal worden gevolgd. Dat alles zal plaats vinden in het Brabantse land op de 18 holes van de Dommel. Wederom een aanrader om te bezoeken.

"Te vroeg om over Vorentscheidung te praten"

SL 2 PUNTEN VAN LEIDER HOOFDKLASSE

Voorjaarskou en zinderende spanning hand-in-hand op Amelisweerd

17 April gastheer. Voor veel teams een vervelende "must" tijdens de competitie, voor de Senior Lions zeker niet. Een ieder geniet altijd met volle teugen van hun natuurlijke gastvrijheid en sporttechnisch valt er altijd volop te genieten. Daarenboven serveren wij niet alleen slagroom op de aardbeien maar meestal belandt er een nog grotere toef spanning op het wedstrijdgebeuren.

Voordat u verder leest eerst het advies aan zowel onze trouwe lezers alsook aan nieuwe belangstellenden even hierboven het archief 2012 aan te klikken, dit om de lading van vandaag goed te kunnen begrijpen. Op de een of andere manier zijn de mannen van 020 en 030 iedere keer weer veroordeeld elkaars natuurlijke vijanden te worden. Zo ook dit jaar.

Na onze eclatante overwinning van vorige week op de mannen uit Mokum is het zaak de rest van het seizoen de status quo te handhaven, vandaag  geen eenvoudige taak gezien het feit dat we zelf dus niet speelden. Kortom toekijken en waar mogelijk een beetje bijsturen tijdens de match Amsterdamse-de Dommel. Met een 5-1 voorsprong voor de Dommel bij lunch leek alles redelijk goed onder controle. Daarna ging het minder, zeker een reden om de samenstelling van het buffet nog eens te evalueren.

De Amsterdamse kwam terug, en hoe !! Met nog twee partijen in de baan stond er plotseling 8-6 voor de Dommel op de borden en werd het weer tijd om de Amsterdamse captain van ons terras af te voeren, de beste man voelt zich immers het best thuis direct aan het front. Zouden zijn laatste twee krijgers de winst alsnog kunnen binnen halen? De anders zo stoicijnse Leeuwen begonnen ook wat zenuwachtig heen en weer te drentelen: "Het zal toch niet..."

Twee keer moest de beslissing vallen op de Domzijde van de 18e green, exact dezelfde pinpositie als in 2012. Goed werk van Arie. Maar namens de Amsterdamse scoorde Karel Muns 1up en was het 8-8. De overeenkomsten met 2012 werden groter en ja hoor wederom werd de laatste tegenstander van de Amsterdamse weer onze grootste vriend: Dommelaar Frans Spits -in zijn vorige leven ook al een geweldenaar- bepaalde de einduitslag op 10-8.

De diepe Leeuwenzucht van verlichting moet tot op het Neude te horen zijn geweest.

Voor de statistiek nog even de andere wedstrijd. Op een heel ander niveau streden Houtrak en de Noordwijkse hun topper, inzet een voorschot op het kampioenschap. Hier was de spanning minder. Houtrak boekte een 12-6 zege en staat nu ongeslagen bovenaan, met twee punten voor op Amelisweerd.

Programma komende week op de Noordwijkse: Amelisweerd-de Dommel en Houtrak-Amsterdamse. Laatste competitiedag op de Dommel met Amelisweerd-Houtrak en Amsterdamse-Noordwijk. Voor de koffiedikkijkers hieronder de stand, kunt u zelf de mogelijke scenario's bedenken.

POULE STAND - P1
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Houtrak 1 2 4 2 0 0 27 9  
2 De Dommel 1 3 4 2 0 1 23 31  
3 Noordwijkse 1 3 2 1 0 2 27 27  
4 Amelisweerd 1 2 2 1 0 1 16 20  
5 Amsterdamse 1 2 0 0 0 2 15 21
 

 

    AMSTERDAMSE ERVAART LEEUWENKRACHT

Wederom beslissing in laatste partij

AMELISWEERD NU GELIJK MET NOORDWIJKSE EN DE DOMMEL
 
10 April 2015 stond reeds maanden met grote letters in de agenda van onze Leeuwen: dè wedstrijd tegen 020. Ergens in de verder zo fiere vacht etterde immers nog steeds de wond van de 2-16 nederlaag uit 2012. Dat uiteindelijk niet wij maar de Amsterdamse degradeerde vergoedde veel, maar niet alles. Drie jaar later dus de reprise van de historische match op Olympus. Dit keer Houtrak als decor en met als voorlopige inzet een eerste stap op weg naar het behoud van het hoofdklasseschap.
 
Ten opzichte van drie jaar geleden bij beide teams een duidelijke verjonging in de eerste flight. De Amsterdamse startte zelfs met een jongeling die vorig jaar nog (tevergeefs overigens) had geprobeerd ons aller Niels Lindeboom pootje te lichten. Desalniettemin wisten Chris en Henny de eerste greensome met 4&3 te winnen. Helaas lukte Imbert en Jilles dat niet, maar achterin wisten Rob en Hans wel te triomferen: 3&2. Derhalve 4-2 met lunch, zoals wij allen weten een stand die geen garanties geeft voor de toekomst. Nam niet weg dat de zon inmiddels voluit scheen en ons trakteerde op de eerste echte golfdag van het jaar.
 
De eerste vier singles leverden ons -maar ook de Amsterdamse- vier punten op. Chris moest in extremis op de 18-de zijn meerdere erkennen in de reeds eerder genoemde jongeling, 1 down. Henny pakte het grondiger aan: op zestien was de winst met 3&2 een feit. Imbert trof als tegenstrever de vijandelijke captain, wereldkampioen long-drive bij de vedergewichten. Ook dit werd een verbeten strijd die pas op 18 beslist werd, 2 up voor onze held. Rob had het moeilijk tegen weer zo'n oud-honkballer, waarvan er opvallend veel rondlopen in onze poule. Ook hier de beslissing op 16, dit keer in ons nadeel. Tussenstand derhalve 8-6.
 
Het mooie van de baan van Houtrak is dat de tee van 16 naast de green van 18 ligt. Fraai communicatiepunt om standen door te geven en opdrachten te verstrekken aan de mannen die het verschil moeten maken. Jilles en Koos gingen uiteindelijk ook tot het gaatje met een all square als resultaat. Op het scorebord 9-7 dus. Het wachten voor de verzamelde meute was nu op Hans en Karel, die op tee 16 nog gelijk stonden. Het wachten duurde niet alleen gevoelsmatig lang, maar ook daadwerkelijk. Uiteindelijk kwamen de matadoren op 18 in het zicht, evident uitgespeeld, 2 up dus, maar voor wie? Groot was de vreugdevolle ontlading bij onze Leeuwen, toen duidelijk werd dat Hans gewonnen had. Het standbeeld op de oprijlaan van Amelisweerd voor het fenomeen LK moet toch nog weer wat groter worden.
 
Eerst de nieuwe stand maar, daarna de verdere analyse en vooruitzichten.
POULE STAND - P1
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Noordwijkse 1 2 2 1 0 1 21 15  
2 Amelisweerd 1 2 2 1 0 1 16 20  
3 Houtrak 1 1 2 1 0 0 15 3  
4 De Dommel 1 2 2 1 0 1 13 23  
5 Amsterdamse 1 1 0 0 0 1 7 11  
 
Voorwaar een plaatje om te koesteren. Nogmaals geen garanties voor de toekomst, maar vooralsnog logenstraffen de Senior Lions -wederom- de betweters dat we kansloos zouden zijn dit jaar. Vooralsnog staan we op wat vorig jaar nog een kruisfinaleplaats was. Even tijd voor een moderniteitje: tof cool !!
 
Komende week zijn wij gastheer. A.s. vrijdag 17 april het topaffiche landskampioen Houtrak 1 tegen Noordwijkse 1 op onze baan. Diverse mannen met handicap 2 en hoogste handicap 7. Voor liefhebbers van technisch gepolijst golf van de generatiegenoten van Jack Nicklaus een unieke kans om van nabij te komen genieten. 
 

SL GEEN GEWILLIGE PROOI VOOR NOORDWIJKSE

SINGLES BIJNA IN EVENWICHT (5-7)

Vrijdag 3 april 2015 10.30 uur, een historisch moment in de toch al zo rijke geschiedenis van onze golfclub en die van de Senior Lions: met een machtige drive slaat Henny Jenken als eerste Amelisweerder ooit af in de Seniorenhoofdklasse.

Voordat we verder gaan met het vervolg van de wedstrijd eerst nog even memoreren dat de week ervoor storm- en regenachtig was, er tot het laatst onduidelijkheid was over het tijdig speelklaar zijn van sommige spelers en gastheer de-020-se na afloop van ons voorspelen het clubhuis voor ons gesloten hield. Zie daar de omstandigheden waaronder de Senior Lions hun debuut moesten maken in de vaderlandse hoofdklasse.

Welnu Chris Versteeg en Henny Jenken startten in de eerste greensome veelbelovend -na hole 7 nog 1 up- maar moesten in de laatste twee holes toch hun meerdere erkennen in hun tegenstanders: 1 down. Ook Imbert Jebbink en Jilles Verspoor kwamen niet tot winst (2&4), terwijl ook Rob Boogaard en Hans van der Zanden het met 2&3 niet veel beter deden. Bij lunch dus 0-6, gezien de handicapbegroting van beide teams (Noordwijk van 2 tot 7, A'weerd van 4 tot 13) conform de statistische verwachting.

Waar de Senior Lions in het verleden soms wel eens twee hele wedstrijden nodig hadden om zich te herpakken, tekende het herstel zich dit keer al direct na de lunch af. Chris scoorde in de eerst flight een keurige a.s., Imbert wist zelfs met 2&1 te winnen. Zou er dan toch weer zo'n seniorlionsmirakel aan zitten te komen, waar we in het verleden patent op hadden? Helaas niet. In de middenmoot verloor Henny nipt met 1&2, en ook Rob en Jilles moesten hun meerdere erkennen in hun tegenstanders.

Tenslotte Hans, dit keer een extra alinea voor hem. Moest -nauwelijks hersteld van een forse wintersportblessure- met zijn handicap van 13 opboksen tegen Robert hcp 7 en tweevoudig landskampioen. Onze LK liet echter weinig heel van de beste man: birdie op één, gevolgd door 5 parren, één boven de baan bij de turn en na 12 holes klaar met 7&6 winst. Zware taak voor het team om de keizerlijk spelende Leeuwenkoning weer snel in zijn schoenen te laten lopen.

Aandachtige lezers hebben het al begrepen: ondanks alles een 5-13 nederlaag. Beter dan sommigen hadden verwacht, maar in ieder geval een duidelijk signaal dat

ER DIT JAAR MEER IN ZIT !!

Dan voor de ongelovigen die de tekst op de homepage -"derde plaats"- niet geloven hieronder het bewijs via de officiële NGF-site:

POULE STAND - P1
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Houtrak 1 1 2 1 0 0 15 3  
2 Noordwijkse 1 1 2 1 0 0 13 5  
3 Amelisweerd 1 1 0 0 0 1 5 13  
4 De Dommel 1 1 0 0 0 1 3 15  
5 Amsterdamse 1 0 0 0 0 0 0 0  

Volgende week op Houtrak de zoals altijd beladen kraker tegen 020. Wij zullen er alles aan doen om een goed resultaat uit het vuur te slepen. Steun van een groot Amelisweerd-legioen kunnen we daarbij goed gebruiken.

 

   EERSTE TEST OP HOOFDKLASSE-NIVEAU VERLOOPT CONFORM VERWACHTING

SENIOR LIONS WINNEN WEEGSCHAAL NIET

Wat voor jeugdige golfers de Thermometer- of Barometerwedstrijd heet is voor de senioren de strijd om de Weegschaal. Een soort vlootschouw van alle hoofdklasseteams, te houden een week voor aanvang van de echte competitie. Gezien onze nieuwe status mocht Amelisweerd Hsen1 dit jaar ook een uitnodiging ontvangen voor deze happening.

Eind maart, stroomstoring in Noord Holland, kaarslicht in de kleedkamer, windkracht zes over een nog kale baan van Houtrak, deels geïnundeerd, zie daar de omstandigheden waaronder de Senior Lions mochten debuteren tegen liefst 14 gelouterde andere hoofdklasseteams. Na een intensieve voorbereiding gedurende de winter, met als afsluiting het stevige drieluik Hardelot-le Touquet-Wimereux (gevoelstemperatuur 2 graden!) waren wij er klaar voor. Helaas moest nummer 13 met een vervelende blessure afhaken (overigens geweldig vervangen door onze aloude ) en strompelde LK nog wat met de naweeën van zijn wintersportvakantie.

Chris en Henny liepen met het topduo van de Hattemse, Diederik en Jilles met de middenmoot van Houtrak 2 en Rob en Hans met de staart van de Koninklijke Haagsche, overigens in 2014 op een haar na landskampioen. Spelvorm greensome strokeplay tegen par. De drie scores van de drie paren per vereniging werden opgeteld, wat de eindscore opleverde. Duidelijk was dat we onze topvorm wilden bewaren voor de èchte competitie, zodat we niet in de top drie eindigden maar op plaats 15. Ruimte dus voor verbetering, iets waar we ons de afgelopen seizoenen vaak heel sterk in hebben getoond.

Komende week begint het pas echt: op de Amsterdamse treden we aan tegen de Noordwijkse 1, voor onze supporters een uitgelezen kans die sterren van zeer nabij aan het werk te kunnen zien. Mocht het golf wat tegenvallen, het overkomende vliegverkeer is op zich ook al een goede reden om te komen kijken.

POULE STAND - P1
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Houtrak 1 4 8 4 0 0 56 16  
2 De Dommel 1 4 6 3 0 1 35 37  
3 Noordwijkse 1 4 4 2 0 2 37 35  
4 Amelisweerd 1 4 2 1 0 3 24 48  
5 Amsterdamse 1 4 0 0 0 4 28 44