"Vandaag licht teleurstellend, maar overall zeer tevreden"

 

KLEIBURG SNOEPT SL 2 PUNTEN AF

Stormachtige Kennemer decor voor mooi seizoenslot

Van serieuze degradatiekandidaat naar solide middenmoter

 

10 Mei. Na het éclatante succes van de vorige week restte als laatste competitieverplichting slechts een wedstrijd om des Keizers baard. Geen kansen meer op promotie of degradatie, hetgeen ook gold voor tegenstander Kleiburg. Toch viel er veel te genieten. Plaats van handeling namelijk de baan van de Kennemer, zich nu reeds opmakend voor de Europese tour. En tenslotte als extra uitdaging windkracht zeven, vooral in de ochtend was het soms alleen al een kunst om op de benen te blijven staan. Wind mee of wind tegen: soms wel een verschil van zes stokken en ja, slechts weinigen hadden een ijzer één of twee in de tas. Kortom een tractatie voor de gevorderde golfer.

Tijdens de dubbels in de ochtendsessie wisten wij onze persoonlijke ongeslagen status van de week tevoren te behouden: Henny Jenken/Imbert Jebbink a.s., Rob Boogaard/Alexander Artz 2&1 winst en Jilles Verspoor/Hans van der Zanden a.s. Lunchstand derhalve 4 - 2. Werden de leeuwen na een sobere lunch wellicht wat overmoedig of was het de storm waardoor de anders zo fiere manen na het eten wat minder leken te stralen dan anders? Feit was dat de singles ook vier punten opleverden en dat was nu juist wat te weinig. Slechts Imbert wist met 4&2 te winnen, Henny en Jilles brachten ieder één puntje binnen, maar de rest liet het jammerlijk afweten, waarschijnlijk reeds met de gedachten bij hun welverdiende golfvakantie, na een lang en zwaar seizoen van zo'n zes maanden aaneen buffelen. En dat voor leeuwen.

Goed, 10 - 8 verlies, even slikken en snel wegspoelen. Onder de douche wegzwijmelen bij de gedachte welke Europese topgolfer er binnenkort onder dezelfde gulle warme straal zal staan. Verder koesteren wij -mede dankzij het feit dat onze Nieuwegeinse vrienden hun sportieve taak fantastisch vervulden door de Koninklijke Haagsche op 9 - 9 te houden- een prachtige derde plaats in deze competitie. Heel wat anders dan vorig jaar, toen wij met samengeknepen billen passief moesten toezien hoe anderen over ons lot beslisten. De Senior Lions hebben zich ontwikkeld tot volwaardige tweede klassers en er zit nog steeds progressie in de prestatiecurve, geheel conform het meerjarenplan Heren Senioren 1 2009-2019.

HOUD ZE IN DE GATEN IN 2014 !! 

 

 

 

Wederom Utrechts beste: 17 - 1

SENIOR LIONS PAKKEN NIEUWEGEINSE (TE) HARD AAN

Kennemer poulewinnaar in zonnige Wassenaarse duinen

 

3 Mei. De dag der waarheid. Amelisweerd - Nieuwegeinse, altijd al een klapper en nu gezien de competitiestand helemaal bijna letterlijk een strijd op leven en dood. Perfecte ambiance: de baan van de Koninklijke Haagsche, 's ochtends windstil, met de eerste echte lentezon van het jaar: golf in polo, zoals het hoort. Nieuwegeinse licht verzwakt door het ontbreken van Joop van de Veer, die in Shanghai zat met zijn nieuwe liefde, iets wat bij de Senior Lions ondenkbaar zou zijn in deze fase van de competitie.

Op uw verslaggever rust dit keer een zware taak: hoe maak ik mijn verhaal niet te ééntonig? Gelukkig kunnen we beginnen met de eerste flight in de FBBB die tussen Rob Boogaard/Imbert Jebbink en Paul Veldhuis/Piet Mackaay. Journalistiek gezien namelijk de meest interessante ontmoeting vanwege het puntverlies onzerzijds. Dankzij imponerend putten van Imbert - die zijn Jebbink-yips succesvol bij het Houtens golfvuil heeft weten te dumpen - bleef het tot op de laatste hole all square. Helaas miste dezelfde nr 13 op negen de winnende putt, zodat we met 1-1 genoegen moesten nemen. Even voor de niet-golfers onder de lezers: "yips is a movement disorder known to interfere with putting, every golfers worst nightmare".

En dan de rest: Henny Jenken/Alexander Artz vs Cor Kil/Fokko Dijkema 4&3 en Jilles Verspoor/Hans van der Zanden vs Douwe Maas/Gerard Oudijk 2&1. Lunch derhalve 5-1 in ons voordeel, maar stonden we vorige week niet met dezelfde cijfers tegen de Koninklijke Haagsche achter en werd het toen niet 9-9? Waakzaamheid derhalve alom geboden. Overigens zal het de oplettende lezer opgevallen zijn dat we dit keer tegen de gewoonte in ook de volledige opstelling van de tegenspelers vermelden, dit als service voor de vele lezers die wij ook in Nieuwegein en Houten hebben.

Ook van de middagsessie zullen wij slechts alleen de eerste partij wat nader belichten, die tussen Rob en Paul. Rob -volledig bereid te sterven voor het teambelang, gestart als kanonnenvoer- weet de partij tot op de 18-de in evenwicht te houden om vervolgens zelf de trekker over te halen: van kanonnenvoer naar kanonnier. Driewerf hulde !. 

Om te voorkomen dat de rest van het verslag een melige opsomming van heel veel van hetzelfde wordt hieronder een korte, bondige samenvatting:

 

 

 

17 - 1 dus !! Een geweldige prestatie, een evenaring van die van 10 april 2009, toen we op de Haar (wat hebben wij toch met klassieke banen?) met dezelfde cijfers van de Zaanse wonnen. Een resultaat dat als direct gevolg met zich meebrengt dat we in deze fase van de competitie reeds "veilig" zijn, een geweldige prestatie en een verdere groei van onze prestatiecurve van de afgelopen vijf jaar. Nu derde met uitzicht op meer. Grandioos. Voor onze Nieuwegeinse vrienden rest nog een zware week. Zij zullen alles uit de kast moeten halen tegen de Koninklijke Haagsche: winst met tenminste 16 - 2 is noodzakelijk voor klassenbehoud. Een zware, maar niet onmogelijk klus. Vernam via de locale pers dat er aanstaande vrijdag vijf supportersbussen naar de Kennemer zullen rijden, waar een speciaal vak voor deze hooligans wordt ingericht. Er wordt rekening gehouden met extra inzet van de Aerdenhoutse ME, die toch al zwaar belast is in verband met de buitengewone veiligheidsmaatregelen vanwege Koreaanse deelname aan de wedstrijd.

Het werd laat in Wassenaar. Het indisch buffet werd namelijk geserveerd op een tijdstip waarop men in Italië gewoonlijk vàn tafel gaat. Het deerde ons totaal niet na deze memorabele dag. Ook Alexander genoot weer eens ouderwets:

 

 

  

Van 1-5 naar 9-9

HAAGSCHE BLUF VERWORDT TOT PLUMPUDDING

Perfecte opmaat voor komende burentwist tegen Nieuwegeinse

 

26 April. Kou, donker, regen, wind, stinkende olie- en andere kwaadaardige dampen, kabaal van snelweg, een woud van windmolens, opslagtanks en raffinaderijen, zie daar de ontberingen die uw helden op de toch al zo uitdagende baan van de Kleiburg moesten trotseren. Tegenstander bovendien de mannen van de Koninklijke Haagsche, o.a. bekend vanwege hun spreekwoordelijke oliefantshuid: niet geraakt door de barre omstandigheden werden we in de ochtendsessie weggetikt. Vooral Preses en Lion King himself werden bijna letterlijk uitgerookt door hun sigarenliefhebbende tegenstander, kortom na 3&4 verlies was er al snel sprake van een vervroegde lunch.

Ook de baan- en ngf-commissieflight dolf het onderspit, al geschiedde dat pas zo'n uur later op de green van negen. Iets daarvoor waren Henny Jenken en Alexander Artz daar ook gearriveerd met -naar de huidige maatstaven- een pracht resultaat, te weten all square. Lunchstand derhalve zeer ruim in het voordeel van onze Haagsche vrinden met 1-5. Tijd voor het likken der wonden en het zoeken naar de knoppen voor een andere mindset. Zo snoepte onze aanvoerder -tegen alle door hemzelf in het leven geroepen regels in- ongezien een in een wit puntbroodje verstopte kroket, onder het motto: "Vanmiddag doen we alles anders".

Zo ook de rest van de dag. Gezien de doorkomsttijden aan de lunchtafel startte onze Captain niet in de laatste maar in de eerste flight om de vijandelijke aanvoerder eens mores te leren. Voordat deze aan zijn tweede sigaar toe was stond hij al 3 down, om vervolgens met 5&4 afgedroogd te worden, gezien de natte omstandigheden een topprestatie van onze Hans. Ook Jilles revancheerde zich voor de ochtendsessie middels 3&2 winst, des te knapper tegen een tegenstander die Brasem heet en zich in deze omstandigheden als een vis in het water gevoeld moet hebben.

Hoe snel kan het gaan? Van 1-5 naar een 5-5 tussenstand. Verlies van Boog tegen de Zuid Koreaaanse Geweldenaar O.Gon Kwon (onthoud die naam!) betekende een 5-7 achterstand. Ook onze Ajax-supporter -met de gedachten al halverwege Brielle en Breda- kwam met die score binnen. (Nadenkertje..?). Tussenstand 5-9 derhalve. Gelukkig wist Henny met 4&2 van zijn aimabele tegenstander te winnen en moest Imbert het karwei afmaken. Dat lukte op de zeventiende, mede dankzij zijn uitmuntende en vooral ook zo flexibele regelkennis: in de GUR, gehinderd door een loszittend vast obstakel de daarvoor aangewezen dropping zone vermijdend zodat hij zijn bal bijna in de hole kon droppen: 2&1 winst voor hem en het o zo belangrijke eerste wedstrijdpunt voor ons.

De stand:

 

POULE STAND - P7
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Kennemer 1 3 5 2 1 0 38 16  
2 Kleiburg 1 2 4 2 0 0 21 15  
3 Koninklijke Haagsche 2 3 2 0 2 1 25 29  
4 Amelisweerd 1 2 1 0 1 1 14 22  
5 Nieuwegeinse 1 2 0 0 0 2 10 26
 

Ondanks de toegenomen spanning was het na afloop weer zeer geanimeerd. Onbegrijpelijk dat we ieder jaar weer zoveel nieuwe vrienden maken. Wat de nieuwe vriendschappen allemaal precies inhouden blijft nog even sub rosa. Als over 50 jaar de archieven van de Senior Lions geopend mogen worden moet u zeker maar eens kijken bij 26 april 2013.

Rest ons nog een kleine vooruitblik. Nog twee wedstrijddagen tegoed, volgende week op de Koninklijke Haagsche en de week erna op de Kennemer. Hoe dit toetje ook moge heten, het zal zeker smaken. Ja, en dan de tegenstander van volgende week: de Nieuwegeinse. De Utrechtse golfkraker van de eerste orde: je kent de mannen al jarenlang door en door, met sommigen ga je zelfs soms vriendschappelijk om. En dan met zo'n stand tegen elkaar aantreden, op de Haagsche. Dreamtime !!

 

 

  SENIORENRONDHANGDAG OVERLEEFD 

 

GEEN VERRASSENDE UITSLAGEN IN POULE P7

FLAPOVER OP AMELISWEERD TEN GRAVE GEDRAGEN

 

19 April. Gastheer, één van de vele hoogtepunten van het golfjaar! Met gepaste trots je eigen baan presenteren aan gasten uit het hele land, zelf heerlijk mogen genieten van een uitgebreide lunch, even lekker zelf niet hoeven te spelen en de volgende dag van je echtgenote vernemen dat de uitbater aangenaam verrast was met de alcoholomzet van de Heren. Kortom, je zou bijna wensen vaker zo'n dag te mogen vieren.

Des ochtends vroeg lag de baan er prachtig bij in de stralende zon, achter glas was het aangenaam toeven. Echter tegen de tijd van de eerste start betrok het weer, waterkoud met hier en daar iets meer dan een spatje regen. Desalniettemin joeg onze internationaal gekwalificeerde starter Artz de mannen meedogenloos de baan in. Allereerst die van de Koninklijke Haagsche 2 en Kennemer 1, spoedig gevolgd door die van de Nieuwegeinse 1 en Kleiburg 1. Gezien de toch wel heel frisse omstandigheden in de baan besloot uw reporter de spelers niet op de voet te volgen. Derhalve in tegenstelling tot vorig jaar dit keer geen verslag van alle heldendaden van de stoere strijders.

Binnen was het aangenaam toeven, bovendien kon uw verslaggever van nabij meemaken hoe het nieuwe uitslagenscherm op het platte breedbeeld zijn doop beleefde. Vanaf 2013 geen gesjouw meer met flapover en onleesbare lettertjes. De namen van Veldhuis, Gon Kwon, Dolling en Joop gewoon naast die van Luiten, Larrazebal, Casey en Sergio op het scherm. Na het afschaffen van het te grote trampoline-effect eindelijk weer eens een vooruitgang in de golfsport. Lion King hoopt binnen een paar jaar vanuit een tropisch oord te kunnen laten weten hoe groot het succes van dit project geworden is.

Aan het eind van de dag meldde het scherm dan ook luid en duidelijk de volgende resultaten:

Koninklijke Haagsche 2 - Kennemer 1            9 - 9

Nieuwegeinse 1           - Kleiburg 1               8 -10

Zoals u al in de kop heeft kunnen lezen geen verrassingen dus. De gevolgen voor de stand kunt u onderaan dit artikel vinden. Het meest voor de hand liggende cliché er toch maar even tegenaan gooien: het kan nog alle kanten op.

De toekomst zal het leren. De meest nabije toekomst ligt in Brielle waar wij aanstaande vrijdag op de baan van de Kleiburg aantreden tegen de Haagsche. Voor degenen die daar nog nooit geweest zijn: het ligt in de buurt van plaatsen als Vierpolders, Stuifakker en Helhoek. Geeft een goede indruk wat ons daar te wachten staat. En voor de historici onder ons: in 1572 A.D. veroverden de Geuzen den Briel als eerste Hollandse stad. Kortom het kan er spoken !! Uw steun is dan ook van harte welkom, goed te combineren met een bezoek aan Europoort en de stranden van Rockanje.

 

POULE STAND - P7
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Kleiburg 1 2 4 2 0 0 21 15  
2 Kennemer 1 2 3 1 1 0 22 14  
3 Koninklijke Haagsche 2 2 1 0 1 1 16 20  
4 Nieuwegeinse 1 1 0 0 0 1 8 10  
5 Amelisweerd 1 1 0 0 0 1 5 13
 

 

 

 

EERSTE COMPETITIEDAG

BESCHEIDEN INGECALCULEERDE NEDERLAAG

Nuttige oefening tegen de Kennemer 1

12 April 2013. Sneeuw, ijs, oostenwind en wintertijd hebben plaatsgemaakt voor regen, duisternis en zomertijd. Alle reden dus om weer eens lekker een hele dag te gaan competitiegolfen, lekker in de beschutting van de fris gerenoveerde baan van onze Nieuwegeinse buren, met weerzien van vele oude vrienden. Tegenstander vandaag de Kennemer 1, door zichzelf reeds tot titelcandidaat no 1 benoemd. Een gezelschap van door de wol geverfde, in schaapkleren gehulde wolven, de meesten al langer lid van hun club dan de leeftijd van Amelisweerd, de Kleiburg en Nieuwegeinse bij elkaar opgeteld. Golftechnisch stuk voor stuk een kruising tussen -pak weg- een Paul Langemeijer en Pietertje Hendriks. Naar verluid was genetische manipulatie halverwege de vorige eeuw zeker niet ongebruikelijk in de topsport, althans in de DDR, maar daar werd dan weer weinig golf gespeeld, echter het gerucht gaat dat in Aerdenhout e.o. ....

Goed, de begrijpende lezer weet nu al dat de Senior Lions niet de eenvoudigste seizoenstart hebben gehad. De dubbels werden afgewerkt onder wisselende zon en forse buien, eigenlijk fraai evenwijdig aan het scoreverloop. Na afloop van de FBBB waren we dan ook niet echt verzopen of afgedroogd, maar met twee keer 1 down en één keer 2 down was het maar goed dat er kerriesoep bij de lunch was om weer wat pit in lijf en geest te krijgen: vijf singles winnen moest genoeg zijn om alsnog de buit binnen te halen. Duitsers kunnen dat, dus waarom wij niet?

De middagsessie betekende een genieten van de natuur: kolkende onweerswolken, pikzwart, donder, een enkele bliksemschicht, regen en natuurlijk ook zon, net voldoende om de regenkleding weer te moeten uittrekken, om die vijf minuten later als een haas weer tevoorschijn te moeten halen. Schrijvers dezes bemerkte toch ook weer het nut van een week golfstage in de Algarve: de daar noodgedwongen gekochte parapluie bewees dat een gedegen voorbereiding zijn geld altijd meer dan waard is.

Goed, u bent vooral benieuwd naar de resultaten. Welnu, die waren niet slecht. Zie daar: Imbert Jebbink (hcp 9.1) wint met 1 up (tegenstander 6.3), Rob Boogaard (9.1) komt tot all square (7.3) en ons toppertje Alexander Artz (11.0) zegeviert met liefst 4&3 over een handicapper 8.5. Driewerf hulde !! Tja, en dat was het dan wel. Drie leeuwenstaarten bleven naar beneden, de één wat druipender dan de ander. Kortom de Kennemer behaalde een welverdiende 13-5 zege.

Over de gastheren van de Nieuwegeinse niets dan goeds. Op voortreffelijke wijze sloegen zij zich door hun seniorenrondhangdag heen, het ons verschrikkelijk naar de zin makend. Dusdanig zelfs dat tijdens het diner er zelfs wat onderhandelingsruimte gevonden werd in de netelige kwestie van het voorspelen. Te verwachten valt dat het Joegoslavië-tribunaal daar binnenkort een uitspraak over doet. Overigens moet Lion King ook nog even kwijt zeer gevleid te zijn dat onze site in het digitale clubblad van de Nieuwegeinse wordt aangehaald als voorbeeld van goed leesbare objectieve golfjournalistiek.

Diepte-analyse

De conclusies kunnen slechts positief zijn. Nog nooit in hun vijf-jarig bestaan leden de Senior Lions zo'n kleine nederlaag. Bravo ! En hoe was het vorig jaar ook al weer? Eerste match 1-17 verlies en tweede slechts met 2-16 verloren. Zet daar de 5-13 van nu naast en de progressie zal u duidelijk zijn. Bravissimo !! Volgende week gastheer. Komt allen kijken. Een unieke kans om de Koninklijke Haagsche tegen de Kennemer te zien spelen. Nog nooit hadden wij op Amelisweerd zo'n topwedstrijd op onze baan. En het sympatieke van de Senior Lions is dat we de toegangsprijzen niet verhogen voor deze kraker. Kortom, komt allen. Niet vergeten uw clubpas mee te nemen, aangezien het wel een risicowedstrijd betreft. Goede kans dat wij na afloop daarvan zonder te spelen een plekje op de ranglijst stijgen, mogelijk zelfs naar plaats drie afhankelijk van het resultaat van die andere wedstrijd. Concludeert u zelf:

 

POULE STAND - P7
Nr Team P WP + 0 - PP+ PP- Opmerking
1 Kennemer 1 1 2 1 0 0 13 5  
2 Kleiburg 1 1 2 1 0 0 11 7  
3 Nieuwegeinse 1 0 0 0 0 0 0 0  
4 Koninklijke Haagsche 2 1 0 0 0 1 7 11  
5 Amelisweerd 1 1 0 0 0 1 5 13  
Laatste plaats degradeert automatisch naar de 3e klasse


POULE WEDSTRIJDEN
Datum Gastclub Team 1 Team 2 Uitslag
Vr 12 Apr Nieuwegeinse Kleiburg 1 Koninklijke Haagsche 2 11-7
  Kennemer 1 Amelisweerd 1 13-5
Vr 19 Apr Amelisweerd Koninklijke Haagsche 2 Kennemer 1  
  Nieuwegeinse 1 Kleiburg 1  
Vr 26 Apr Kleiburg Kennemer 1 Nieuwegeinse 1  
  Amelisweerd 1 Koninklijke Haagsche 2  
Vr 3 Mei Koninklijke Haagsche Nieuwegeinse 1 Amelisweerd 1  
  Kleiburg 1 Kennemer 1  
Vr 10 Mei Kennemer Amelisweerd 1 Kleiburg 1  
  Koninklijke Haagsche 2 Nieuwegeinse 1

Duidelijk, niet waar?