Senior Lions gepromoveerd

28 mei: knappe overwinning op het al twee jaar ongeslagen Kralingen 1

Zinderend promotieduel op Zoetermeer levert 10-8 winst op

Ga snel door naar Nieuws

Winnaar MVP-Award bekend na nek-aan-nek race. Zie aldaar

 

 

 


Nieuwsarchief 2010

28 mei 2010

LIONS STERKSTE IN BATTLE OF CHAMPIONS

MET PROMOTIE NAAR DERDE KLASSE HONGER NOG NIET GESTILD

"De wedstrijd der waarheid" zoals reeds anderhalf jaar geleden in Ameliswoord door Lion King werd aangekondigd vond plaats op de golfbaan van Zoetermeer, een echte challenger, niet alleen golftechnisch met zijn vele mogelijke difficult or impossible lies, maar ook voor het loop- en klimvermogen der atleten.

Tegenstanders in de strijd om één plaats in de derde klasse waren de heren senioren van Kralingen 1, een topteam: twee jaar ongeslagen en overtuigend kampioen in hun poule en optimaal geprepareerd om de Lions van hun troon te stoten. Zij hadden zelfs een speler uit St.Andrews opgesteld, één der mannen had speciaal een nieuwe heup aangeschaft -waar wij niet verder komen dan een nieuwe shaft, hooguit een nieuwe driver- en al onze kwaliteiten hadden de Kralingers al uitvoerig via internet geanalyseerd. Kortom een echte ambiance voor een topduel op een fraai geprepareerde baan met snelle greens, begeleid door zon, maar ook vooral in de ochtendsessie een forse wind.

Wie ooit op Zoetermeer gespeeld heeft kent de uitdaging op de 10e tee: stijl omhoog, blinde drive, die nauwkeurig links langs de bomen gespeeld moet worden om te voorkomen dat de bal van het midden van de fairway toch nog rechts het beboste ravijn in rolt. Mooie plek om een promotiewedstrijd te starten en sommige helden kwamen direct al in kleine of grotere problemen.

Verdere details zal ik u besparen, het gaat natuurlijk om de resultaten: na de fbbb 4-2 voor met lunch dankzij winst van Artz/Vers en Hoek/Zand. Waarschijnlijk om commerciele redenen werd de lunch plots met een half uur ingekort, waarna we voor de singles in korte tijd van twee tees tegelijk werden weggestart.

Oogsten na twee jaar harde voorbereiding

Goed 4-2 dus. Telt u even mee? Rob, wellicht na zijn blessure toch iets te vroeg ingestroomd in de groep, moest met 2/3 zijn tegenstander de winst laten: 4-4. Imbert stond al spoedig met heel veel vingers omhoog en scoorde een fraaie 5/4: 6-4. Alexander maakte heel andere gebaren na 2/3 verlies, waarmee we op 6-6 kwamen. Jilles all square: 7-7. Diederik na 1 down op 17 eveneens all square, derhalve 8-8, waardoor Hans zichzelf plots in een soort premature play-off  situatie gemanoeuvreerd zag, iets waarvan hij al jaren droomde en de ultime kans om Geschiedenis te schrijven. Gelukkig was ook zijn tegenstander doordrongen van dit feit en nadat Lion King zijn approach op de par 4 zeventiende keurig op het juiste niveau van de green had neergelegd, brak er iets bij de stoere Rotterdammer: zijn driekwart pitch shankte ongelukkig diep het Alpenbos in. Winst met 3/1 voor onze captain, waarmee de einduitslag derhalve op 10-8 kwam.

FEEST

Op gepaste wijze werd de promotie gevierd. In de bloemen en de drop gezet door Ron en Annemarie (fantastisch dames!), in het bier gezet door onszelf en tegenstander Kralingen, waarmee het spelen een waar genoegen was. Ook na de nederlaag droegen de heren het ware sportsmanship uit en daar gaat het ons allen uiteindelijk om. Onze inmiddels befaamde Amelisweerdduim kwam hen dan ook ten volle toe. Jammer dat ze naar Rotterdam moesten bellen om de Coolsingel af te blazen en de heer Aboutaleb moesten melden dat hij naar huis mocht gaan.

Ons wachtte nog een warm onthaal op Amelisweerd, te midden van de mannen van de Herenmiddag, voor wie ons team toch een lichtend voorbeeld moet zijn. Tijdens het slotbanquet werden er over een weer waarderende, lovende en vreugdevolle woorden gesproken en de eerste lijnen voor het seizoen 2011 vast uitgezet.

De Senior Lions nemen de komende maanden wat gas terug: er staat nog een korte buitenlandse tour op de programma, op uitnodiging zal er een select aantal exhibitiewedstrijden gespeeld worden en de helft van het team is geselecteerd om volgende week mee te doen in de tweedaagse wedstrijd om het Nederlands Militair Golfkampioenschap, met o.a. als inzet zes plaatsen voor het WK.

 

14 mei 2010

PLICHTMATIGE ZEGE  LIONS OP HILVERSUMSCHE 2

Amsterdamse kind van de rekening; degradatie na 16-2 nederlaag tegen Veldzijde.

Nadat vorige week het kampioenschap van Poule P15 reeds behaald was betekende de nog resterende competitiewedstrijd tegen de Hilversumsche voor Amelisweerd Heren Senioren 1 een hinderlijke onderbreking van de voorbereidingen voor de promotiewedstrijd op 28 mei a.s. Pleister op de wonde was wel dat er gespeeld werd op Houtrak, een verrassende topbaan onder de rook van Halfweg die uw scribent aan alle lezers van harte kan aanbevelen.

Aangezien Rob Boogaard geblesseerd was en er gelet op de nog komende wedstrijd geen risico met hem genomen werd door hem toch onder narcose te laten spelen, was er gelegenheid tot wat experimenten in de opstelling. Zo speelde Imbert Jebbink -van nature toch Ausputzer- als diepste spits, verdeelden Alexander Artz en Jilles Verspoor hun sigarenrook over twee dubbels, was Diederik Hoekstra ook een dubbel hoger opgesteld en debuteerde junior senior Jaap Oosterhoff op vijf, voorzichtig gecoached door captain Hans van der Zanden.

E.e.a. had toch tot gevolg dat bij de lunch niet de gebruikelijke 6-0 op het bord stond maar slechts een magere 3-3. Winst voor VERS6/HOEK1, terwijl OOST1/ZAND3 middels een zwaar bevochten all square het -na achteraf bleek- winnende punt van de wedstrijd binnen haalden. Overigens blijkt bij de bestudering van de ledenlijst van Amelisweerd dat een wedstrijd OOST-WEST kan uitgroeien tot een jaarlijkse traditie, nu reeds met 16 deelnemers, keurig verdeeld over beide windrichtingen.

Na de lunch liep het toch weer soepel: Imbert, Jilles en Diederik haalden de volle winst, overigens zonder grote verschillen en Alex scoorde een vol punt. Jaap kon 's middags niet verbloemen dat hij een trainingsachterstand had en liet het conditioneel wat afweten, hetgeen hem natuurlijk niet aan te rekenen viel. Hans had een gezellige middag met een collega en had al spoedig door dat het resultaat niet meer telde.

Kortom 10-8 winst en ongeslagen Kampioen.

EINDSTAND Poule P15

 1. Amelisweerd 1           4-8   49-23
 2. Houtrak 5                 4-4   41-31
 3. Veldzijde 1                4-4   37-35
 4. Hilversumsche 2        4-2    31-41
 5. Amsterdamse 3         4-2   22-50

Zoals hierboven reeds gemeld treden de Senior Lions 28 mei aan in de promotiewedstrijd op de polder/berg/bos/parkbaan van Zoetermeer, een uitdaging voor iedere complete golfer. Tegenstander zal daar de kampioen van Poule P23 Kralingen 1 zijn. Ook zij zijn ongeslagen, derhalve ook 8 uit 4, met als doelsaldo 48-24. Op papier belooft het dus een spannende strijd te worden.

13 mei 2010

BOOG SCHIET UIT PIJLLOOD

Tijdens zijn dagelijkse bezigheden heeft speler nr 2 een hinderlijke blessure opgelopen waardoor zijn altijd zo stabiele swing belemmerd wordt. Derhalve is zijn meespelen morgen op dit moment nog onzeker. Onze medische staf begeleidt hem intensief om ons boegbeeld toch speelklaar te krijgen voor de wedstrijd tegen de Hilversumsche. Mocht dat niet lukken dan zal Jaap Oosterhoff als speler nr 7 zijn debuut maken bij de Senior Lions, eens te meer een teken dat jeugdig talent in dit team ook een kans krijgt.

7 Mei 2010

Senior Lions weer kampioen!

Hoewel kampioen worden inmiddels routine begint te worden voor de Leeuwen toch een lachend team op de foto. Zonder te spelen vandaag onbereikbaar geworden voor alle andere teams in poule P15. Nu op 28 mei a.s nog de promotiewedstrijd op Zoetermeer, waar naar alle waarschijnlijkheid Kralingen1 de tegenstander zal zijn.

Poule P15 deed de baan van Amelisweerd meer op zijn grondvesten schudden dan "de bom" uit WOII. Wat een knallende sensaties. De nog puntloze Hilversumsche vermorzelde Veldzijde, tot voor kort nog titelkandidaat, dat nu plots moet vrezen voor rechtstreekse degradatie! Ook de Amsterdamse broederstrijd tussen Houtrak en de Amsterdamse kende een onverwachte winnaar, te weten Houtrak. En dat alles met als resultaat dat onze Leeuwen zich wederom als Koningen van hun jungle mochten laten kronen. Champagne vloeide rijkelijk, gloedvolle woorden werden in dank aangehoord en het werd later dan ooit in poule 15.

1 Mei 2010

Ondanks het vroege tijdstip en de dreigende regen waren er toch opvallend veel toeschouwers toen de Senior Lions om 8.16 uur afsloegen voor hun extra trainingsronde. Er werd prima gepresteerd. Helaas maakte dreigend onweer op de vijftiende green een ontijdig einde aan de oefenpartij. Vooral voor nr 4, die magistraal speelde, toverend over de baan ging en na 15 holes al 35 heuse Stablefordpunten in de knip had, vreselijk jammer. Had hij zijn exhibitie dit weekend niet op Amelisweerd gehouden maar te Sevilla dan had hij zeker de cut gehaald. Ook nr 3 had zijn oude vorm weer te pakken en liet de rest van het veld ver achter zich, grote klasse !

Morgenochtend, tijdens het ruimen van de bom uit WO II, lopen de leeuwen drie keer de 12e, 13e en 14e. "Een prima test om eens echt onder druk te presteren en een perfecte oefening om onder moeilijke omstandigheden te focussen", volgens mental coach Kortlang.

30 April 2010

Opvallend veel hits vanavond op onze site. Blijkbaar ontgaat het veel bezoekers dat de Senior Lions vrijgesteld waren van competitieverplichtingen t.g.v. de verjaardag van Hare Majesteit. Derhalve geen wedstrijdverslag vandaag. Als goede veteranen bezochten we vanochtend natuurlijk wel het defilé in Soestdijk. We boden de Koningin een zelfgepunnikte leeuw aan en voor haar ega een doosje oranje golfballen. Gelukkig slaagde ook Spare-rib erin zonder brokken de trappen van het bordes achterwaarts af te komen.

Morgenochtend om 8.15 uur trainen de mannen weer op Amelisweerd. Aangezien de volgende wedstrijd pas op 14 mei plaatsvindt is de training -in tegenstelling tot normaal- deze keer openbaar. Toeschouwers zijn derhalve welkom. Om teleurstellingen te voorkomen: het kan zijn dat er één of twee sterren ontbreken t.g.v. lichte blessures. Het zal duidelijk zijn dat we met het oog op het nog lange seizoen geen onverantwoorde risico's nemen.

23 April 2010

Veldzijde buigt diep voor Senior Lions

Op een zonovergoten, vrijwel windstille Amsterdamse Golfclub, gelegen in het mooiste geïndustrialiseerde recreactiegebied van Nederland, vond dé kraker van het jaar van poule 15 plaats: Veldzijde 1 versus Amelisweerd 1, beiden in 2010 nog ongeslagen.

Aangezien tijdens het voorspelen van beide teams handtastelijkheden nog net voorkomen konden worden was de Amsterdamse ME paraat, een goede oefening voor de finale van de KNVB-beker. Reeds in de eerste fbbb sprongen de vonken er vanaf. Rob en Imbert stonden met nog 4 holes te gaan 3 down tegen het Wilnisser koningskoppel Guus, Guus en frits. Drie holes later, voor de goede rekenaars dus op de tee van negen, stond het waarachtig weer all square, waarna de Ronde Veners erin slaagden hun beider ballen in de wateren rondom de green te deponeren. Koelbloedig wisten onze helden de winnende putt te maken: 1 up.

Alexander en Jilles speelden een partij met geringe verschillen. Ook hier beheersten de onzen hun zenuwen beter dan de tegenstanders, hetgeen gezien de hoogspanning bij die heren ook niet echt moeilijk was. Kortom ook 1 up.

Diederik en Hans pakten het heel anders aan. Begeleid door het voortdurende gebulder der Boeings speelden ze de eerste 6 holes 1 slag boven de baan, goed voor een knetterende 5&3 zege.

Lunch 6-0 in ons voordeel derhalve. Veldzijde was wel wat verbaasd en stil, doch hield nog steeds niet echt rekening met een mogelijke nederlaag. Handicapmatig voelden ze zich nog steeds superieur.

Hoe waren hun gevoelens echter een paar uur later? Echt gestreden werd er door Rob, die zich echter op de 17e green gewonnen moest geven. Ook Alexander ging helaas ten onder, maar wel met opgeheven manen in stijl strijdend. Na 5 down, met nog 5 te gaan (dormie derhalve), liet Leeuw Artz zijn tanden zien om pas op 18 bij de laatste putt grommend ten onder te gaan.

Voor de rest onzerzijds louter winnaars: Imbert regulier 4&3, Jilles spelend als een jonge god de vijandelijke captain met 7&6 heel snel huiswaarts gestuurd, Diederik fraai winst op hole 17 en Hans na wederom een bliksemstart (4 up na 4) uiteindelijk met 5&3 de meerdere over zijn wanhopige tegenstander.

Eindresultaat 14-4. Veldzijde stupéfait. Stilte bij het diner, slechts doorbroken door één serieuze vraag met een ondertoon van volmaakt ongeloof: "Hadden jullie tevoren echt gedacht dat je van ons kon winnen?"

Het valt niet te ontkennen dat er enige tekening in de stand komt:

 1. Amelisweerd 1        3-6   39-15
 2. Amsterdamse 3       2-2   17-19
 3. Houtrak 5               3-2   26-28
 4. Veldzijde 1             2-2   16-20
 5. Hilversumsche 2      2-0   10-26

Volgende week t.g.v. de verjaardag van H.K.H. een heerlijke competitievrije vrijdag, de week erna zijn we gastheer. Als, als, als, ja dan.... Maar vooralsnog gaan we ervan uit dat het op 14 mei moet gebeuren op Houtrak tegen de Hilversumsche. Ja, en dan... dan zien we weer verder. Het belooft in ieder geval een mooie meimaand te worden.

15 April 2010

Vliegverkeer Schiphol boven golfbaan Veldzijde stil gelegd i.v.m. competitiewedstrijd Senior Lions.

16 April 2010

Wel eens bij Breukelen de A2 westwaarts verlaten? Via Portengensebrug en Kockengen belandt u dan echt in de polder. Via een gammele dijk bereikt men uiteindelijk golfclub Veldzijde, waar in the middle of nowhere gewerkt wordt aan een 18-holes baan waar we in de verdere toekomst nog vaak willen spelen.

Ook in het heden -met zon en zonder vliegtuigen- was het geen straf om in Wilnis te spelen, zeker niet als de tegenstander Houtrak heet en deze mannen tijdens het wakker worden bij de lunch ontdekten dat ze met 6-0 achter stonden. Rob Boogaard/Imbert Jebbink en Alexander Artz/Jilles Verspoor noteerden 3&2, waarbij vergeleken de 2&1 van Diederik Hoekstra/Hans van der Zanden wat magertjes leek.

Twee winstpartijen in de singles zouden derhalve voldoende zijn voor de volle winst. De vertering van de kroketten leverde echter toch nog spannende momenten op. Boog was de eerste die zagende bewegingen richting keel liep te maken. Imbert daarentegen liep al spoedig opvallend vrolijk gesticulerend door de baan, iets wat hij alleen doet als de buit 100% zeker binnen is: 7&6. Artz en Dd dolven echter het onderspit, waarbij Diederik wel als verzachtende omstandigheid kon aanvoeren dat dit pas op de achttiende het geval was, nadat hij de hele ronde achter een handicart had moeten aanhollen. Grote klasse derhalve.

De winnende punten moesten dus ofwel van Spare Rib ofwel Lion King komen. Beide heren namen gelukkig hun verantwoordelijkheid met resp 3&2 en 3&1. Einduitslag 12-6 en met twee keer winst in evenzovele wedstrijden een ongedeelde koppositie in de poule. Zie verder hieronder.

Na afloop heerlijk genoten van de goede zorgen van gastheer Veldzijde. Drank en spijs waren voortreffelijk verzorgd en dankzij een onopvallende lobby waren aan tafel zelfs alle teams aanwezig. Waar zie je dat tegenwoordig nog? Oude negen met de jonge negentig aan één gezellige dis(ch). Kortom het belooft weer een mooi jaar te worden.

De stand

Er begint zich dus al enige tekening in de strijd af te tekenen. A.s vrijdag op de Amsterdamse (let wel niet de Old Course!)de kraker tegen Veldzijde 1. Aftrap 10.54 uur, tee 1.

3 April 2010

Dankzij het slechte paasweer wordt vandaag de site van Heren Senioren 1 van de Utrechtse Golfclub Amelisweerd gelanceerd.

 

Vrijdag 9 april 2010

Senior Lions gaan door waar ze vorig jaar eindigden

Na het eclatante kampioenschap van vorig jaar vond de competitiestart in een klasje hoger plaats op de aloude Hilversumsche tegen de roemruchte golfclub uit 020, genoeg inspiratie dus voor onze leeuwen.

De ontvangst was allerhartelijkst: de leden hadden hun plaatsen in de comfortabele clubfauteuils keurig voor ons vrijgehouden. Voortreffelijke koffie, begeleid door ovenverse zoetigheden, net warm genoeg zonder dat je vingers of tong brandde.

Zonovergoten, speciaal voor ons verlengde drivingrange waardoor het een stuk lastiger werd het verkeer op de A27 te ontregelen, met grassige afslagplaatsen en ad libitum gratis te verkrijgen ballen.

Keurig om 10.30 uur was de Hilversumsche captain aanwezig om ons te starten en op weg te helpen in het GUR-paradijs dat voor ons lag. Rob Boogaard en Imbert Jebbink beten voor de Leeuwen het spits af. Gezien de handicapverschillen (7 en 8 vs 12 en 13) leek het voor onze heren zo vlak na pasen een koud eitje te worden, maar dat viel tegen. Middels een scala van up en downs wisten de tegenstanders stand te houden, zodat het na 9 holes all square werd.

Alexander Artz en Jilles Verspoor hadden minder moeite. Veel gerookt hoefde er niet te worden, met 3&2 werd de eerste winst van de dag binnen gehaald. In de laatste flight hadden Diederik Hoekstra en Hans van der Zanden het een stuk lastiger. De Amsterdamse tegenstrevers bleken meester in de tree-saves, zowel actief als passief, met als resultaat dat ons staartduo op de negende voor het eerst in de historie een nederlaag moest incasseren.

3-3 bij lunch, een situatie die we nog niet eerder ervaren hadden. Er moest een tandje bijgezet worden. Boog is natuurlijk bij uitstek geschapen om in zo'n situatie wat strakker gespannen te worden, met als resultaat dat hij op de achttiende feilloos zijn tegenstander midden in het hart raakte: winst met 1 up dus. Imbert pakte het wat vlotter aan. Mede geïnspireerd door de stimulerende werking van de regels van het MVP-klassement kwam hij binnen met een klinkende 9&7. Grote klasse derhalve.

Alexander en Jilles hadden eigenlijk -op het verbale geweld van hun opponenten na- een wat kleurloze dag. Wederom scoorden zij 3&2 winst. Vervolgens herstelde Diederik de schade van de ochtendsessie volledig door zijn taaie tegenstander op de vermaarde pannenkoek met 5&4 te besuikeren en daarmee de totale winst binnen te halen. Dat Hans zijn partij verloor was derhalve voor het eindresultaat niet meer van belang. Overigens ontroerend te zien hoe het team hem na afloop troostte. Geweldig mannen.

De oplettende lezer heeft het al opgeteld: UGA 1 - AGC 3 13-5. Aangezien het andere topteam Veldzijde 1 met 12-6 won begint er al enige tekening in de krachtverhoudingen te komen in poule P15.  

Na een zonovergote borrel met exquise hapjes volgde er een zo mogelijk nog verfijnder diner, waarbij we vooral in de gelegenheid waren om als team weer wat bij te praten.

A.s vrijdag treden we op Veldzijde aan tegen Houtrak. Gezien de matige staat van de dijken in Wilnis dit keer geen combikaartjes verkrijgbaar. Op last van de burgermeester van de Ronde Venen worden er geen supportersbussen toegelaten, derhalve kunt u alleen per eigen vervoer komen.    

 

 


 

Most Valuable Player-Award 2010

Reglement

 • iedere gewonnen partij in de dubbels levert 1 punt p.p. op
 • een partij in de dubbels die all square eindigt levert een half punt p.p. op
 • winst in de singles levert 2 punten op
 • een gelijkspel in de single 1 punt
 • zowel in de dubbels als de singles levert bij winst iedere hole die niet meer gespeeld hoeft te worden ééntiende punt per hole (p.p.) extra op
 • teamwinst van de hele wedstrijd 5 punten voor alle spelers

 

 

 Einduitslag 2010

 1. nr 4    40.7 pts
 2. nr 13   39.7
 3. nr 5    36.9
 4. nr 6    35.4
 5. nr 3    32.8
 6. nr 2    24.7 (uit 4 wedstrijden)
 7. nr 7     5.5 (uit 1 wedstrijd)

 

 

Uitslag 2009

 • nr 6 34.8 pts
 • nr 5 34.2
 • nr 2 32.9
 • nr 3 32.5
 • nr 4 30.2
 • nr 1 24.9

(Tussen)stand 2010 per 15-05

 • 1 (1)  nr 4      33.5 pts
 • 2 (2)  nr 13    32.3
 • 3 (3)  nr 5      29.9
 • 4 (4)  nr 6      27.3
 • 5 (5)  nr 3      26.6
 • 6 (6)  nr 2      19.7
 • 7 (-)   nr 7       5.5

 

(Tussen)stand 2010 per 24-04

 • 1 (2)  nr 4     25.4 pts
 • 2 (1)  nr 13   25.3
 • 3 (5)  nr 5     21.9
 • 4 (6)  nr 6     21.8
 • 5 (3)  nr 3     20.6
 • 6 (4)  nr 2     19.7

 

(Tussen)stand 2010 per 17-04

 • 1 (3)  nr 13   17.0 pts
 • 2 (1)  nr 4     16.8
 • 3 (1)  nr 3     14.6
 • 4 (4)  nr 2     13.7
 • 5 (5)  nr 5     13.5
 • 6 (6)  nr 6     13.2

Voorlopige tuchtstraffen zijn (nog) niet in de stand verwerkt.

(Tussen)stand 2010 per 10-04

 • nr 3   8.4 pts
 • nr 4   8.4
 • nr 13 8.2
 • nr 2   7.5
 • nr 5   7.4
 • nr 6   5.0